Ce este motricitatea fină a copiilor?

Ce este motricitatea fină a copiilor?


 

  Motricitatea fină reprezintă capacitatea de coordonare şi precizie a mişcărilor şi are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Astfel că, dezvoltarea umană pe cele trei planuri (afectiv, intelectul-cognitiv – de limbaj  şi fizic) se află într-o relaţie de interdependenţă.

  Copiii cu o motricitate fină bine dezvoltată au o gândire şi o imaginaţie crescută, un limbaj dezvoltat conform vârstei şi o memorie bună.

  

1. Dezvoltarea calităților motrice la copiii de 0-12 luni

   Între 0 și 12 luni, dezvoltarea motrică a copilului se dezvolta in  această perioadă punându-se baza abilităților motorii. Intre 0 și 2 luni bebelușul are parte doar de activități care țin de hrănire și de somn, dar incepand cu vârsta de 3 luni acesta începe să dea primele semne de motricitate. Vei observa diverse tentative, precum așezarea pe burtă sau mișcarea ușoară a membrelor. Treptat, copilul va deveni capabil să-și susțină greutatea capului, menținându-și poziția în plan vertical. Începând cu vârsta de 4 luni, copilul se va putea rostogoli pe spate, căpătând, în același timp, abilitatea de a apuca obiecte și de a le ține în mână, iar in următoarele două luni, va putea sta în șezut. 



  Unele dintre cele mai importante deprinderi apar, însă, în jurul vârstei cuprinse între 9 și 12 luni: capacitatea de a sta în picioare și primele încercări de a merge.

 




2. Motricitatea copilului între 1 și 3 ani

  Intre varsta de 1 si 3 ani copilul  își dezvoltă și capacitatea de a controla sistemul nervos prin apariția coordonării și a utilizării cât mai precise a mușchilor și a degetelor. 

  Pentru a putea îmbunătăți acest lucru, îi poți da o serie de jucarii educative, care să îi ofere noțiunile de bază. De asemenea, este un moment potrivit pentru puzzle-uri simple și construcții ușoare.

Iată câteva idei pentru dezvoltarea motricităţii:

·       transferul de lichide cu diferite recipiente (pipetă, lingură, polonic) în diverse borcane/cutii;

·       legarea şireturilor

·       înşirarea de mărgele

·       să închidă şi să deschidănasturi, capse, fermoare

·       să aşeze nasturi în diferite modele 

·       să prindă hainuţe cu cârlige.

 

3. Dezvoltarea motrică a copilului intre 3 si 6 ani

  La preșcolari, dezvoltarea motrică se ramifică și mai mult, fiindcă cel mic devine extrem de activ și de interesat de o multitudine de activități. Copilul capătă abilități dinamice, care țin de caracteristici corporale specifice. 

  Prin intermediul acestora, se creează importante legături neuronale, care vor îmbunătăți, mai târziu, coordonarea corporală și îndemânarea. De altfel, cu ajutorul cartilor de colorat sau a plastelinei poți lucra la acest aspect, fiindcă astfel de activități presupun atât concentrare, cât și precizie. 



  Adulţii au un rol extrem de important de a-i ajuta pe copii să îşi dezvolte motricitatea şi de a-i stimula cognitiv.Dezvoltarea motrică se întinde pe o perioadă lungă de timp şi pentru a-i ajuta pe cei mici să devină îndemânatici este nevoie de: atenţie, răbdare şi perseverenţă.

  Si nu uita ca cel mai important cadou pe care il poti oferi copilului tau este timpul tau!

Zile cu soare si multa veselie!

M. mamica de 3 copii

 

 

 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Oameni cu pasiuni #1

Oameni cu pasiuni #2

Oameni cu pasiuni #3