Cum sa amenajezi camera copilului in stil Montessori?

 

Cum să amenajezi camera copilului in stil Montessori?



Camera celor mici...un loc de joaca, un loc de visat cu ochii deschisi, un loc de relaxare, un loc de dormit care te duce intr-o lume plina cu povesti frumoase...un loc unde cei mici pot fi ceea ce își doresc... Make your kids love their room!

 

Ce înseamnă stilul Montessori?

Educația în stil Montessori pune accent pe învățarea în ritm natural, independență, libertatea de miscare, dezvolatrea abilităților si încurajarea curiozității copilului.

Iar o cameră amenajată in stil Montessori trebuie sa încurajeze aceste lucruri. Cele doua cuvinte care pot descrie stilul Montessori sunt: functionalitate si minimalism.

Camera copilului trebuie sa fie placuta, primitoare si sa incurajeze invatarea in mod natural.


Care sunt avantajele amenajării in stil Montessori?

Iata cateva dintre ele:  

  1.        Încurajează independenta copilului
  2.             Încurajează creativitatea, cunoștintele și inteligența emoțională
  3.            Încurajează învățarea in mod natural, educația progresiva
  4.            Încurajează ordinea si ajuta copilul să fie organizat cu propiile lucruri
  5.            Copilul va creste un adult responsabil pentru lucrurile personale si pentru propiile actiuni


Care sunt elementele de care trebuie să ții cont dacă iti dorești să amenajezi camera celui mic in stil Montessori?

1.    Vârsta copilului

Un dormitor amenajat in stil Montessori trebuie să aibă mobilier care sa-i ofere copilului  tău ce are nevoie in funcție de grupa de vârstă din care face parte. Acestea sunt 0-3 ani, 3-6 ani, 6-10 ani.

Copilul cu cât este mai mic cu atât este mai curios, iar toate lucrurile sale trebuie sa fie la îndemâna sa pentru a evita ca cel mic să se cațere pe mobilă (eu știu cum este…v-am mai spus că am trei maimuțele, nu? 🐒😁 Câte emoții si câte gânduri îmi făceam când îi vedeam cocoțați peste tot…când era liniște in casă cu siguranță făceau ei ceva. 🙈 Noroc că acum au mai crescut dar ... tot ca maimuțicile sunt🤦).   Copilul trebuie să ajungă la toate lucrurile sale fără a avea nevoie de ajutorul unui adult, astfel va învăța si descoperii făcând primii pași spre independență.




2.    Amenajarea in stil Montessori trebuie să trezească toate simțurile: vizual, tactil, auditiv, olfactiv si gustativ

La sugari, metoda Montessori încurajează dezvoltare naturală a personalității copilului prin învățarea prin atingere si mișcare libera intr-un mediu favorabil. 

Iată cum putem amenaja astfel încât fiecare simț să fie stimulat:

·       Vizual: lumini , oglinzi, culori.

Alege linii decorative simple, optează pentru nuanțe neutre sau pastel și evită culorile puternice și tapetul cu modele țipătoare.



·       Auditiv: jucarii

Optează pentru jucarii simple din lemn care scot diverse sunete si care încurajează gandirea creativă

·       Tactil: diferite tipuri de material textil, lemn, metal, hârtie

Folosește materiale cat mai naturale

·       Olfactiv: poți pune in camera copilului o floare de lavandă sau mentă

·       Gustativ: asigură-te că toate lucrurile sunt baby friendly. In cazul bebelușilor mâinile și capul se dezvoltă primele din punct de vedere motric, astfel inevitabil toate lucrurile vor ajunge să fie “degustate” de micul curios.

 

3.    Zona de zi si zona de noapte

Zona de zi trebuie să fie veselă și colorată, trebuie să invite copilul la joc si explorare.

Aici poți opta pentru o masă și un scaun de joacă (încearcă să o așezi cât mai aproape de o sursă de lumină naturală), o tablă de scris unde copilul își poate dezvolta creativitatea, jucării potrivite vârstei , rafturi pentru jucării ( încurajează independența jocului dar și punerea jucăriilor la locul lor. Evită sa le păstrezi adunate intr-un cos). Poți crea o zonă de lectură pe care o poți amenaja cu perne confortabile, o bibliotecă și cărticele potrivite vârstei celui mic ( așeză cărțile în bibliotecă cu coperta spre micuț pentru a-i stârni curiozitatea).



Zona de noapte este locul de odihna unde iau naștere cele mai frumoase vise.

Pentru grupa de vârstă 0-3 ani poți opta pentru un pat direct pe sol, sau poți așeza salteaua direct pe podea. Patul așezat pe sol oferă senzația de independență și libertate de mișcare în siguranță.




Pentru grupa de vârstă 3-6 ani poți opta pentru un pat mai înalt care să aibă sertare pentru depozitare.

 cu căsuță 

 Un model de pat modular (specialitatea noastra😁) ce "crește" 
împreună cu cel mic.  

 fără căsuță 


Dulapul de haine trebuie să fie la nivelul copilului pentru a-l încuraja pe cel mic să își aleagă singur hainele pe care le va purta și să împăturească hăinuțele proaspăt uscate (atunci cand vârstă va permite). Poți opta chiar și pentru un suport de umeraș care permite celui mic să își aleagă hăinuțele și de asemenea îl stimulează în organizare și ordonare (astfel cel mic nu va scote toate hainele grămadă din șifonier🙊 ).



Și pentru că cel mai important cadou pe care îl poți oferi copilului tău este timpul tău, ideal ar fi să îl implici pe cel mic (atunci cand vârstă va permite) în amenajare, căci la urma urmei camera copilului este universal său.

 

Până data viitoare vă doresc zile cu soare si multă veselie!

M. mămică de 3 copii

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Oameni cu pasiuni #1

Oameni cu pasiuni #2

Oameni cu pasiuni #3